Publikime

Kapitalizmi – Pozitiv me COVID-19 dhe fillimi i një faze të re

Mendoj se modelit të “kapitalizmit” të sotëm po i vjen fundi. Edhe kapitalizmi si çdo gjë tjetër nuk mund të kuptohet pa proçesin e tij të zhvillimit apo përqafimit të…

Lexo më Shumë

Parlamenti Shqiptar miraton Regjistrin e Pronarëve përfitues

Përmes këtij ligji, qëllimi është të identifikohet pronari përfitues, i cili ka pronësinë e fundit ose ushtron kontrollin e fundit efektiv mbi një person juridik ...

Lexo më Shumë

Këshilli i Ministrave miratoi Strategjinë Kombëtare të Diasporës Shqiptare dhe Planin e Veprimit 2021 – 2025.

Dokumenti i miratuar  nxit zhvillimin e politikave shtetërore për përfshirjen dhe kontributin e komuniteteve shqiptare jashtë vendit dhe për të forcuar marrëdhëniet e Shqipërisë me Diasporën shqiptare. Kjo është Strategjia…

Lexo më Shumë

Publikohet Periodiku i parë për vitin 2020 Diaspora Shqiptare

Ky botim vjen si produkt i Fondit Shqiptar për Zhvillimin e Diasporës, i cili publikohet çdo 6 muaj. Përbën studime, raporte, artikuj e opinione,  me mbështetjen e studiuesve e shkencëtarëve…

Lexo më Shumë

Fillon funksionimin “Rrjeti i Profesionistëve të Diasporës”

Drejtoresha Ekzekutive e Fondit Shqiptar për Zhvillimin e Diasporës, znj. Blerina Turdiu, së bashku me Koordinatoren e Dhomës së Biznesit të Diasporës, znj. Linda Dervishaj, kanë prezantuar për televizionin A2…

Lexo më Shumë

Dhoma e Biznesit të Diasporës tashmë është anëtare e Bashkimin të Dhomave të Tregtisë dhe Industrisë së Shqipërisë

Dhoma e Biznesit të Diasporës tashmë është anëtare e Bashkimin të Dhomave të Tregtisë dhe Industrisë së Shqipërisë. Një arritje e rëndësishëm kjo për një strukturë e cila është krijuar…

Lexo më Shumë

Rezultatet e pyetësorit mbi impaktin e covid-19 në sipërmarrjet shqiptare dhe të diasporës

Dhoma e Biznesit të Diasporës Shqiptare, me mbështetjen teknike të Fondit Shqiptar për Zhvillimin e Diasporës, mundësoi një pyetësor për sipërmarrjet anëtarë të Dhomës së Biznesit të Diasporës Shqiptare, si…

Lexo më Shumë

Ekonomia Dhe Financat Pas Bllokimit Nga Covid-19

Kur bëhet fjalë për rimëkëmbjen e ekonomisë, qeveria ka në dispozicion dy mjete kryesore: stimulin monetar dhe stimulin fiskal. Edhe pse këto qasje nuk janë opsionet e vetme, që mund…

Lexo më Shumë

Koronavirusi, shoqëritë dhe ndikimi në ekonominë botërore

– Nga Ardian Lekaj Sot COVID-19 ose koronavirus është shndërruar në kryefjalën e ditës në çdo vend të botës. Dhe nuk është çudi që të gjithë janë të përqëndruar tek…

Lexo më Shumë

Të bësh Biznes në Ballkanin Perëndimor, shifra dhe zhvillime

Sipas të dhënave nga Raporti më i fundit i Konkurrueshmërisë Globale të World Economic Forum, për vitin 2019 vihen re përmirësime në lehtësinë e të bërit biznes në rajon. Sipas…

Lexo më Shumë

Shqipëria, CEFTA-s dhe krijimi i një zone të tregtisë së lirë

Në kuadër të integrimit rajonal, Shqipëria fillimisht u përfshi në marrëveshje bilaterale të tregtisë së lirë me vende të rajonit, të cilat konvergjuan në marrëveshjen CEFTA 2006, e nënshkruar në…

Lexo më Shumë

Sipërmarrësja Saranda Iseni: Është koha të fokusohemi te potencialet që ofron Shqipëria

Sarada Iseni u largua nga vendlindja e saj rreth dy dekada  më parë për të provuar veten në Suedi. Sot ajo është një juriste dhe sipërmarrëse. Për dy vite ajo…

Lexo më Shumë

Çfarë përfiton nëse investon në Shqipëri …

Shqipëria synon të shndërrohet në një nga vendet me potencialin më të lartë për të bërë biznes. Me një pozicion gjeografik të favorshëm, me burime të shumta natyrore, me një…

Lexo më Shumë

Diaspora nga “eksod i trurit” në “rrjetin e ekspertizës globale” në funksion të zhvillimit ekonomik dhe inovacionit

Nga Anila Hyka Smorgrav Megjithëse vendi ka përjetuar gjatë 30 viteve të fundit një humbje të konsiderueshme të ekspertëve dhe intelektualëve, ana tjetër e medaljes është që Diaspora shqiptare sot…

Lexo më Shumë

Dhoma e Biznesit të Diasporës nis bashkëpunimin me AIDA dhe ADISA

Dhoma e Biznesit të Diasporës shqiptare nis bashkëpunimin me Agjencinë Shqiptare për Zhvillimin e Investimeve (AIDA) dhe Agjencinë e Ofrimit të Shërbimeve Publike të Integruara (ADISA). Sipas marrëveshjes së nënshkruar…

Lexo më Shumë

Shqipëria, jo më vendi tranzit i emigrantëve nga Ballkani Perëndimor

Numri i emigrantëve, të cilët kanë ndjekur të ashtuquajturën ‘Western Balkans route’ ka qenë çdo vit në rënie, në krahasim me numrin rekord të mbërritjeve në Bashkimin Evropian (BE) në vitin 2015. Përllogaritjet…

Lexo më Shumë

Diaspora Dhe Pagesat

“Diaspora dhe Pagesat” është botimi i dytë i Bankës së Shqipërisë. Në këtë botim të dytë vjetor, dedikuar Diasporës dhe Emigrimit si dhe indikatorëve ekonomikë të tyre,  vlerësimet e Bankës…

Lexo më Shumë

“Periodik II 2019, Diaspora Shqiptare” Analiza Dhe Studime

Në muajin Dhjetor 2019, u publikua “Periodik II 2019, Diaspora Shqiptare” Analiza dhe Studime. Ky është një publikim i Fondit Shqiptar për Zhvillimin e Diasporës, i cili botohet çdo gjashtë…

Lexo më Shumë

Studimi “Diaspora E Shqipërisë Në Shifra”

INSTAT me mbështetjen e Ministrit të Shtetit për Diasporën publikon për herë të dytë një studim konkret mbi Diasporën të titulluar “Diaspora e Shqipërisë në shifra”. Ky studim është kryer…

Lexo më Shumë

Libra Pecuniaria apo Balanca Financiare!

Edhe kapitalizmi, sot në kohën e COVID-19, është në krizë. E megjithatë kapitalizmi është një formulë e suksesshme. Eksperimentet me sisteme të tjera i kemi jetuar, por nuk kanë rezultuar…

Lexo më Shumë